/ Thinkstockphotos
Древен подводен хищник, чиито вкаменелости са намерени в Канадските Скалисти планини, е сродник на скорпионите и паяците, пише в. "Индипендънт".
 
Хищникът Habelia optata e живял в средата на периода камбрий преди около 508 милиона години. Появил се е по време на камбрийската експлозия, когато се зараждат предшествениците на много от днешните животински групи.
 
Макар и Habelia optata да притежава характеристики на съвременни животни - сегментирано тяло и външен скелет като на омарите и насекомите, специалистите не са знаели към кое еволюционно семейство да го причислят.

Палеонтолози от университета на Торонто са анализирали 41 фосила и са установили, че древното създание е свързано с предшествениците на хелицеровите - групата на паяците и скорпионите. "Habelia вече показва с големи подробности строежа на тялото, дал възможност за появата на хелицеровите", каза д-р Седриа Ария от екипа.
 
Ключова за връзката между древното животно и хелицеровите е устата. Името си групата дължи на подобните на щипци издатъци, с които паяците и скорпионите разкъсват жертвите си. Такива има и Habelia.
 
Древният хищник е бил дълъг едва 2 см, но е бил много свиреп и подвижен. Със зловещите си челюсти е разкъсвал много ефикасно жертвите си, дори и да са били с твърди черупки.
БТА