Продължителното ходене на високи токчета крие рискове
Продължителното ходене на високи токчета крие рискове / Guliver/Getty Images
Какви рискове крие продължителното ходене на високи токчета?
85285
Какви рискове крие продължителното ходене на високи токчета?
Какви рискове крие продължителното ходене на високи токчета?
  • Какви рискове крие продължителното ходене на високи токчета?
  • Какви рискове крие продължителното ходене на високи токчета?

Продължителното носене на високи токчета може да доведе до тежки деформации, които почти винаги налагат операция. Трябва да се знае, че носенето на високи токчета от една страна изкривява пръстите на краката, а от друга - натоварва гръбнака. Това информира в ефира на Дарик един от най-добрите ортопеди в България, който завежда Клиниката по ортопедия и травматология в столичната болница „Царица Йоанна - ИСУЛ", проф. Пламен Кинов.

Как да носите високи токчета без да увредите краката си?

В предаването „Най-добрите лекари" специалистът препоръча на младите хора - за по-дълъг живот на ставите - движение, движение и пак движение.

Високите токчета водят не само до проблеми в краката

"Много често в нашата практика имаме дами с проблеми в ходилата, които се дължат на високи токчета. Стилните и елегантни високи токчета натоварват предния отдел на ходилото и се получава изкривяване на палеца на крака, който след това отмества малките пръстчета. Така се стига до тежки деформации, които почти винаги налагат оперативно лечение и корекция. Така че високите токчета при дълго носене предизвикват изкривяване на пръстите. Освен това се натоварва и гръбнакът и се появяват болки в кръста", обясни лекарят.

Основните грешки при избор на високи токчета

Той допълни, че често пациентите с износване на ставите търсят специализирана помощ, след като са се лекували с методите на народната медицина и не са получили облекчение на оплакването си.

При по-леки форми на заболяването може да се използват билки, както и компреси и отвари. Най-често се използва Черен оман, налагане със зелев лист, особено при травми. Може да се използва също и желатин, тъй като той участва във формирането на ставната течност и съответно подобрява триенето на ставата и функцията й.

Но народната медицина може да се прилага само в началните стадии на заболяването. Когато болестта напредне, вече се налага по-сериозно лечение, а често пъти в крайните случаи се прилага и оперативно лечение, обясни проф. Пламен Кинов.

7-те най-лесни упражнения за перфектно тяло

На младите пациенти той препоръчва движение. "Движение, движение и пак движение. Това е най-важното за здрав опорно-двигателен апарат. Егедневна гимнастика от 20 минути, два пъти седмично интензивно физическо упражнение с изпотяване за половин час е достатъчно, за да запазим ставите си здрави.

Добрата функция обуславя продължителния живот. Заседяването и обездвижването водят до нарушаване на храненето на ставите, отслабване на мускулите, атрофиране на връзковия апарат и съответно обостряне на дегенеративните изменения в ставата и по-бързото й износване.