Нефролог: Не прекалявайте с водата
Нефролог: Не прекалявайте с водата / Thinkstock/Getty Images
Нефролог: Не прекалявайте с водата
85068
Нефролог: Не прекалявайте с водата
Нефролог: Не прекалявайте с водата
  • Нефролог: Не прекалявайте с водата
  • Нефролог: Не прекалявайте с водата

С водата не трябва да се прекалява, защото при прием на повече от 2 литра течности дневно, те отмиват много минерали, които се намират в бъбрека и това не е полезно за човек. Оптималният дневен прием е между литър и половина и два литра и това се отнася до всички хора, които са с нормален хранителен и двигателен режим.

Вредно е да пием по литър фреш на ден

Препоръката отправи пред Дарик един от най-добрите нефролози в България д-р Искра Калудина от Клиниката по нефрология в столичната болница „Царица Йоанна ИСУЛ".

"С водата не трябва да се прекалява, защото при прием на течности над 1,5 л. - 2 л. дневно, самата вода вече отмива доста минерали, които се намират в бъбрека и не е полезно. Става дума обаче за човек, който е с нормален хранителен и двигателен режим. Не говорим за хора, които са подложени на екстремни ситуации, при които се губят много течности - спортисти, леяри, огняри - тогава и с потта се губят и течности, и минерали, които пък могат да се набавят с допълнителна вода. Така че всичко е индивидуално и трябва да се съобразяваме. Нормално обаче е литър и половина до два литра течности да се приемат дневно", каза тя.

Кои са най-вредните напитки? (ВИДЕО)

Специалистът допълни, че ако след отшумяване на инфекция или настинка урината ни стане тъмна като бира, това е симптом, който задължително трябва да ни заведе при лекар, за да се направят изследвания.