Лекар изреди симптоми на депресията
Лекар изреди симптоми на депресията / Thinkstock/Getty Images
Лекар изреди симптомите на депресията
85283
Лекар изреди симптомите на депресията
Лекар изреди симптомите на депресията
  • Лекар изреди симптомите на депресията
  • Лекар изреди симптомите на депресията

Едва 20 процента от българите, които имат нужда от психиатрична помощ, са потърсили такава. От тези 20 процента, 16 на сто са се обърнали към своето джипи, а само 5 на сто са се консултирали с психиатър. Това съобщи в ефира на Дарик д-р Захари Зарков, който завежда отдел "Психично здраве" в Националния център по обществено здраве и анализи.

У нас липсва квалифициран персонал за оказване на психиатрична помощ

В „Следобедния блок" на Дарик специалистът подчерта, че най-често се търси помощ за психично разстройство като паниката. Тук обаче се правели ненужни хоспитализации и кардиологични изследвания, които коствали както време, така и пари, а една част от тях не били и полезни за здравето.

"Паниката не е толкова често срещано психично разстройство, но е драматично като симптоматика и преживявания и търсенето на помощ започва веднага, когато се случи първата паническа атака, дори се търси спешна помощ", каза специалистът.

Експерти: Физическото натоварване предотвратява депресията

Според д-р Зарков личните лекари са тези, които трябва да различават психическите проблеми от физическите и да насочват пациентите към необходимата помощ. За целта в момента се провежда обучение на 2000 джипита в страната, свързано с психичното здраве на пациентите.

Ако личният лекар отдели десет минути повече, за да разпита пациента, веднага би могъл да предпише лечение или да го насочи към професионалист и това да спести и ресурс и време на човека, каза д-р Зарков.

Как депресията вреди на тялото?

Той обясни, че депресията има физически симптоми - понижено настроение, намалено самочувствие, отсъствие на инициатива, безсъние.

Има и телесни симптоми, които идват от опорно-двигателния апарат, корема, болка зад гръдната кост, болки в мускулите, главоболие.

Депресията е по-честа при тийнейджърите

"Това са телесни симптоми, зад които не стои физически боледуващ орган. Пациентът страда и бидейки навреме разпознати и правилно лекувани симптомите, те изчезват", обясни лекарят.