/ БГНЕС
Лъвчетата заминават за Холандия
96050
Лъвчетата заминават за Холандия
  • Лъвчетата заминават за Холандия
Край на сагата с лъвчетата Терез и Масуд. Те заминават утре за Холандия. Това стана само няколко часа след протеста на граждани, срещу преместването на животните в зоопарка на Пазарджик и след като лично премиера Бойко Борисов обеща, че  двете лъвчета ще бъдат спасени.

Терез и Масуд
БГНЕС


Лъвчетата Терез и Масуд спасени след протест пред Министерския съвет

Пореден протест по време на европредседателството ни - този път граждани се събраха под прозорците на правителството с искане лъвчетата Терез и Масуд да не бъдат местени в Пазарджик. След като двете животни бяха спасени от зоологическата градина в Разград, те преминаха през лечение в столицата, но заради решение на Разградския общински съвет, се налага да бъдат изпратени в зоопарка на Пазарджик, вместо в холандски център, каквито обещания дадоха в края на миналата година премиерът Бойко Борисов и ресорния министър Нено Димов.

Терез и Масуд
БГНЕС
 

Екоминистърът отиде при протестиращите, които го посрещнаха с викове „оставка , „предател” и „затвор”.  Димов обаче посочи, че не може да се пристъпи законът, който повелява животните да отидат в Пазарджик, след като такова е решението на местния парламент на Разград.

Терез и Масуд
БГНЕС

"Чисто емоционално да искаш е едно, друго е какво ти разрешава законът. В момента търсим решение. Ако трябва да наруша закона, няма да го направя", каза той. Не така мисли обаче премиерът Бойко Борисов, който е уверил протестиращите, че животните ще се спасят.
 
"От сутринта се занимавам с лъвчетата. Тази сутрин ги събрах за последно - има шанс за тези животни, ако отидат в приемния център и, ако Господ е казал, да се развиват в природата. Някакъв страшен инат - "Искаме ги тях". Ние имаме само в зоопарка пет лъва, във Варна още ще се размножават. Може ли да имаме шанс, те са като котенца, да имат в Африка, а ние ще казваме "Не, ще ги държим в клетка, да им се радват децата".

Терез и Масуд
БГНЕС

И така  - броени часове след като Нено Димов обяви, че няма законов механизъм, с които лъвчетата да не бъдат изпратени в зоопарка, такъв се намери. Директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев заяви, че още утре Терез и Масуд заминават за Холандия.