/ ThinkStock/Getty Images
Специалисти от биотехнологичната компания "Калико лайф сайънсис" и генеаложката компания "Ансистри" установиха, че гените в по-малка степен определят продължителността на живота, отколкото се смяташе досега, съобщава сайтът MedicalXpress. Основни фактори за дълголетието са обкръжаващата среда и начинът на живот.
 

Според предишни преценки, дълголетието в 15-30 на сто от случаите се определя от генетични различия, а останалите фактори са начинът на живот, общественото влияние, болестите и инцидентите.

Учени откриха нова причина за дълголетието
 
Американските специалисти са изследвали родословието на над 400 милиона души. При това са взели под внимание единствено продължителността на живота на даден човек, месторождението му и семейните му връзки.
 
Учените направили статистически анализ на факторите за дълголетието у роднини, родили се през 19-и и началото на 20-и век, и преценили "наследяването" на продължителността на живота у братя, сестри, братовчеди и братовчедки.

Тайната на дълголетието - разходки сред природата и свеж въздух
 
Оказало се, че взаимовръзката между съпрузи е по-голяма, отколкото между братя и сестри. Това навежда на мисълта, че главна роля играят фактори, свързани с жизнената среда.
 
Подобни фактори могат да са еднаквите условия за живот, когато човек избира водещ сходен начин на живот партньор.

Три психологически тайни на дълголетието
БТА