Целувайте се за здраве
Целувайте се за здраве / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Целувайте се за здраве
50214
Целувайте се за здраве
  • Целувайте се за здраве

За празника на любовта няколко влюбени двойки доказаха, че целувката носи не само положителни емоции, но и влияе ползотворно на здравето и сърцето ни. За целта, в един от столичните търговски центрове, всички желаещи двойки можеха безплатно да измерят своя пулс, след което да се целунат и отново да го измерят. Резултатите показват, че целувките значително ускоряват пулса, което води до подобряване на кръвообращението и жизнения тонус.

Над 20 влюбени двойки се включиха в инициативата. Резултатите показаха категорично, че след целувка пулсът ни се ускорява средно от 20 до 40 пъти. Според организаторът на събитието Виолета Чакалова, мъжете се вълнуват повече.

„В случая измерихме пулса на присъстващите влюбени двойки преди и след целувка и видяхме, че 40 удара до 50, особено при мъжете, се ускорява пулсът, което подобрява кръвообращението и съответно влияе благотворно на сърдечната дейност. При жените ударите са по-малко - около 10-15, което поне мен ме навежда на мисълта, че не се притесняват толкова от целувки на публично място", допълни Чакалова.

Организаторите на кампанията решават да обвържат деня на влюбените със сърдечното здраве, за да се обърне по-сериозно внимание на превенцията на сърдечно-съдовия риск и инфаркта. България се нарежда на 3-то място в света по заболеваемост от редица нарушения на сърцето, отчитат специалистите. По думите на д-р Добрина Добрева, консултант на кампанията, българите не обръщат никакво внимание на здравната профилактика.

„Българинът е небрежен, той не прави нищо, за да профилактира своето сърце. Например пуши, не спи, не спортува. Още от пубертета трябва да се създадат позитивните навици в хората - да спортуват, да не се наливат с концентрат, както е модерно. Хубаво е да се правят профилактични прегледи с вашия лекар, съответно поне един път годишно, а при проблеми веднага да се подхожда към това. Препоръчваме след 45 години ежедневно измерване на кръвното налягане, наблюдаване на кръвната захар, наблюдаване на общия холестерол, който също е важен маркер за състоянието на съдовата система и ако се налага, да приемат различни профилактични продукти, които са са с доказан ефект", допълни д-р Добрева.

Целувайте се за здраве
netinfo

Какво ще кажете за храненето?

Д-р Добрина Добрева: Не трябва да се гладува. Всички диети отмъстиха на своите привърженици. Даже има хора, които починаха от различни неправилни белтъчни, динени диети. Какви ли не странни диети има. Препоръката е човек да се храни поне три пъти на ден с балансиран прием на въглехидрати, белтъци и мазнини. Не трябва да се лишаваме от мазнините, но с препоръка да бъдат растителни от типа на зехтина. Да се ограничат животинските мазнини, бързата храна, бисквити, вафли с неясен произход, а в последно време е доказано и, че концентрата над 50-100 г дневно също се превръща веднага в мазнини и може да бъде сериозен бич към хора, които са предразположени към такива заболявания.

Къде е мястото на стреса? Живеем в една забързана атмосфера.

Д-р Добрина Добрева: Въпросът е да генерираме в нас позитивен стрес, като стреса на съревнованието, стреса на доброто постижение, а не стреса на омразата, на завистта. Можем да си помогнем като се опитаме да превърнем тази стресогенна енергия в позитивна. Например да си почистим стаята, да направим услуга на приятел. Пулсът на влюбените се ускорява до 40 пъти в минута, което означава, че наистина имаме стресогенна реакция. Това е позитивният стрес, който се препоръчва от лекари и специалисти и ако той бъде хванат здраво, може да допринесе за много добри неща, които ще ни се случат.

Влюбената двойка Жана и Иво от Смолян бяха сред първите, които пожелаха да се включат в измерването на чувствеността на целуването, както те самите нарекоха инициативата. Двамата са заедно вече 4 години.