„Анимус ще обучава младежи от домове на социално общуване
„Анимус ще обучава младежи от домове на социално общуване / cнимка: Sofia Photo Agency
„Анимус" ще обучава младежи от домове на социално общуване
22981
„Анимус" ще обучава младежи от домове на социално общуване
  • „Анимус" ще обучава младежи от домове на социално общуване

Младежите от три социални институции за деца без родители в областите София и Враца ще се обучават как да се справят с живота след излизането си от дома в рамките на проекта „Нови знания и умения за самостоятелен живот". Проектът на стойност 130 000 лева се финансира по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси" и ще бъде реализиран от фондация „Асоциация Анимус" през следващите 14 месеца.
 
Децата от домовете в село Разлив, община Правец, и градовете Долна баня и Роман ще се учат как се кандидатства за работа, как се вадят лични документи и от какво трябва да се пазят, когато започнат самостоятелен живот, обясни координаторът на проекта Радостина Белчева.

„Понякога децата нямат социални умения, реалистична оценка за света и това, което ги очаква след институциите. Поради модела в който те са били възпитавани и отглеждани години наред . предвиждаме да покрием евентуалните липси, които са в информациите и в социалните умения и знания на тези деца с петмодулно обучение - професионална реализация, образование и обучение, социално включване, общуване и социални контакти, превенция на трафик и насилие", обясни тя.
 
Младежите ще се научат да общуват и в интернет, а представители на „Анимус" ще ги изслушват и подкрепят чрез разговори в скайп. Обучението ще обхване също персонала в социалните институции и родителите, които желаят децата им да се върнат в семейството.