Атанас Скатов
Атанас Скатов / БГНЕС
След няколко дни преговори в Тингри без успех Атанас Скатов е пристигнал на базовия лагер на връх Еверест с намерение да се опита да убеди службите на място да го пуснат да се катери сам към върха. Китайските власти не са разрешили той да тръгне без шерп, съобщава БНТ. Мерките за сигурност са засилени и те са категорични, че без шерп няма да допуснат алпинист до върха.

Нови мерки за сигурност може да спрат експедицията на Атанас Скатов към Еверест?

"Базовият лагер е напълно празен, тъй като всички алпинисти са вече по горните лагери. Цял ден правя опити да намеря шерп на място, но удрям на камък. Накрая се е намери един, който ми поиска 10 000 долара - сума, с която не разполагам. При това положение се налага да си тръгна от Тибет. Много исках да кача връх Еверест още веднъж с посвещение и този път без кислород. Познавам маршрута и съм добре аклиматизиран. Гледам го срещу мен, времето е прекрасно вече няколко дни и още няколко ще е подходящо за качване. Направих всичко,което зависеше от мен, пробвах всякакви варианти, но властите в Тибет са непреклонни", каза българският алпинист.

Днес той трябва да се отправи към Катманду и признава, че съжалява.

Очаква се Скатов да прибере в България до дни.

Алпинистът Атанас Скатов покори осемхилядника Чо Ою

На 13 май той осъществи изкачване на връг Чо Ою като част от проекта му за изкачване на 14-е осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна.