В МВР вече работи открита денонощна линия за изборни нарушения
В МВР вече работи открита денонощна линия за изборни нарушения / ThinkStock/Getty Images

В МВР вече работи открита денонощна линия за приемане на сигнали за нарушения или престъпления, съотносими към отговорностите на министерството в изборния процес. Това информираха от ведомството.

Утвърден е план за дейността на структурите във вътрешното ведомство с цел гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и охрана, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението в периода на подготовка и при произвеждане на местните избори.

В МВР e създадена организация за подготовката и произвеждането на изборите и референдрума.

Съвместно с прокуратурата и ДАНС е създадено Национално междуведомствено звено под ръководството на заместник-главния прокурор Борислав Сарафов. Вече работи открита денонощна линия в МВР. На тел. 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и електронна поща izbor@mvr.bg всички ще могат да подават сигнали.

За осигуряване на пожарната безопасност на местата, свързани с подготовката и произвеждането на изборите, до този момент са проверени 2725 обекта, включително и избирателни секции.

В 544 от сградите са констатирани нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност, за които са разписани и връчени писмени разпореждания. Съставени са 5 акта за установени нарушения на правилата и нормите за пожарна безопасност.