Сигнали за купуване на гласове в Монтанско
Сигнали за купуване на гласове в Монтанско / Дарик Враца - архив

Избирателната активност в област Монтана към 13 часа е 38,17 % или гласували са 20 959 избиратели от 54 910 регистрирани в списъците.
В областта се провеждат 50 балотажа. В седем общини и в 43 кметства ще бъдат избрани кметове на втори тур. Балотаж за кмет на община има в Берковица, Бойчиновци, Брусарци, Вършец, Георги Дамяново, Чипровци и в Якимово.

Вчера и днес са образувани 13 преписки за изборни нарушения, съобщиха от Окръжна прокуратура. Повечето са по сигнали за купуване на гласове в села от община Монтана и община Бойчиновци. В двете общини се провеждат най-много балотажи - общо 18. По преписките още се работи и ще има становища най-рано в края на следващата седмица.

И в седемте балотажа за кмет на община в област Монтана се явяват кметовете, управлявали през последните 4 години. В три от общините срещу тях се изправят бивши кметове.

В Берковица на втори тур се явяват досегашният кмет Димитранка Каменова и Милчо Доцов - който също е бил кмет на общината. В Берковица е отчетена най-ниска избирателна активност към 13 часа. Гласували само 4 727 души от общо 16 783 или 28 на сто от избирателите.

Две жени се съревновават за кметското място в Брусарци. И двете са управлявали общината в различни периоди. Това са Наташа Младенова и Юлия Робинзонова.
В Бойчиновци досегашният кмет Светлин Сретениев е на балотаж с Славей Костадинов - също бивш кмет на общината.

Най-висока активност към 13 часа за област Монтана във втория тур на местните избори е в община Георги Дамяново. Там са гласували близо 55 на сто от избирателите или 1 234 души от общо 2 281 в списъците . Балотажът в Георги Дамяново е между досегашния заместник кмет Цветелина Александрова и Красимир Иванов - кандидатирал се за първи път за кмет.

Избирателната активност във Вършец също е ниска. Гласували са 2209 души от общо 6 967. На балотаж са досегашният кмет Иван Лазаров и Благовест Христов, който е нов кандидат.

В Чипровци досегашният кмет Анатоли Първанов се явява срещу Пламен Петков.
В Якимово балотажът е също между досегашния кмет Георги Георгиев и новия кандидат - Деян Георгиев.