Член на ЦИК: Преди въпроса за отговорности и оставки, да си свършим работата
Член на ЦИК: Преди въпроса за отговорности и оставки, да си свършим работата / снимка: БГНЕС, архив
Член на ЦИК: Преди въпроса за отговорности и оставки, да си свършим работата
82544
Член на ЦИК: Преди въпроса за отговорности и оставки, да си свършим работата
  • Член на ЦИК: Преди въпроса за отговорности и оставки, да си свършим работата

Мандатът на ЦИК да бъде съкратен от 5 на 2 години. Това предлага един от говорителите на комисията Цветозар Томов, който обаче уточни, че това не е позиция ЦИК, а негова лична.

По думите му от началото на мандата си през 20 март 2014 г. тази комисия произвежда трети вид избори и следва да анализира практиката си. Освен това според Томов ЦИК трябва да направи предложения  за промени в изборното законодателство.

ЦИК следва да довърши работата си по настоящите избори, а също така да представи доклад и да анализира собствената си практика, както и да направи предложение за промени в изборното законодателство, каза Томов. Според него за целта трябват още няколко месеца работа на настоящия състав на комисията.

„Мисля, че трябва да има много сериозен обществен дебат за това какви промени в изборното законодателство са нужни, за да бъдат по-цивилизовани и по-справедливи изборите в България. Когато този процес приключи, а той се нуждае от няколко месеца, би било уместно мандатът на тази комисия да свърши и при евентуално променено изборно законодателство да се избере нова ЦИК", каза той.

Томов посочи, че въпросът за оставката е личен, и той самият е готов да я подаде и днес. „Мисля, че в тази ситуация преди да обсъждаме въпроса за вини, отговорности и оставки, трябва да си свършим работата, иначе ще постъпим безотговорно", каза още Цветозар Томов.