/ iStock/Getty Images
Жегите от последните дни вдигнаха потреблението на ток с между 7 и 17%, показват данните на Електроенергийния системен оператор. Експертите съветват да пестим ток не само заради очакваните по-високи сметки, но и за да се избегне претоварване на мрежите.

Най-много ток в момента произвежда атомната централа в Козлодуй - и двата ѝ блока са натоварени максимално, показват данните на ЕСО. Големи количества ток идват от топлоелектрическите централи и слънчевите панели.

Не правете това с климатика!


Заради жегите и масовото включване на охладителни уреди консумацията на ток се увеличава рязко в диапазона между 12 и 20 часа, показват данните на ЕСО. Увеличава се и износът, но място за притеснения няма, уверяват от държавната компания.

"Засега нещата са напълно нормални, товарът в мрежата е около 4500 мегавата, и около 5500 мегавата е товарът на мрежата на количествата, които се изнасят от страната", коментира Ангелин Цачев, изпълнителен директор на Електроенергиен системен оператор, цитиран от БНТ.

Средното натоварване на мрежата е далеч от пълния ѝ капацитет - около 30%, въпреки това обаче има участъци, които са критични, защото достигнат близки до максималните си товари.
"В последните няколко години ЕСО извърши огромни инвестиции в регионите, които захранват Северното и Южното Черноморие на страната, мрежата е реконструирана, подновена, продължаваме да работим, но мога да кажа че гарантираме една добра сигурност на системата, качествено електрозахранване", каза още Ангелин Цачев.

ЧЕЗ Електро препоръчва разумно потребление на електроенергия през лятото

Въпреки това предстои подмяна на мрежата. Сред критичните точки е и самата София, защото мрежата не е проектирана за толкова много жители и ново строителство. Предстои укрепване на мрежата в Западните квартали.

"Направили сме нашите разчети, работим по оптимизираме на мрежата, подсилваме където е необходимо, реконструираме подстанциите, реконструираме електропроводите", посочи още Цачев.

Доставките на ток съветват и при по-дълго отсъствие от дома си да записваме показанията на електромерите си, за да се избегнат спорове, както и да бъдат хванати евентуални кражби.
 
 
БГНЕС