/ iStock/Getty Images
Природозащитници успяха да се наложат зоологическата градина в Барселона да не развъжда животни, ако не може да ги върне в природата, съобщи Асошиейтед прес.

"Искаме зоологическите градини да спрат да развъждат животни без стратегия, да ги развъждат само за да ги сложат в клетка" - каза активистът Леонардо Анселми от групата ZOO XXI, която постигна да бъде променен правилникът на зоологическата градина с решение на градския съвет.

Тибидабо - райското кътче на Барселона (СНИМКИ)

Новият стратегически план за зоологическата градина в Барселона предвижда комитет от учени и експерти по етика да определи до една година как да се постъпи с всеки от 300-та различни вида в нея. На теория някои от тях могат да бъдат върнати в природата, втори - предадени на други зоологически градини, а в нея да останат само животни, които иначе не биха оцелели - слонове, костенурки и носорога Педро, който яде франзели на закуска.

iStock/Getty Images

Някои специалисти обаче се притесняват, че този план може да създаде проблеми, защото основна дейност на зоологическите градини е да поддържат възпроизводството на някои застрашени видове. Те изтъкват също, че връщането в природата не е толкова просто, колкото звучи.
БТА