Жените в червено подлудяват мъжете
Жените в червено подлудяват мъжете / Sofia Photo Agency

Мъжете намират жените за по-атрактивни, ако са облечени в червени дрехи, информира БГНЕС, позовавайки се на изследване на проф. Андрю Елиът и д-р Даниела Ниеста от Университета в Рочестър.

Според двамата учени „червена лампичка“ в мъжкия мозък вероятно се задейства вследствие асоциацията „любов=червено“, която присъства у човек от хилядолетия. При това тази асоциация не сработва само при хората, но и при маймуните, с които имаме най-голямо генетично сходство. Така например, женските бабуини и шимпанзета посочват червения цвят, когато наближи овулацията им, подавайки сексуален сигнал, на който мъжките не могат да устоят.

Елиът и Ниеста са изследвали 100 мъже, предимно студенти, на които са били показани снимки на жени. От тях е било поискано да оценят жените по няколко критерия – доколко са хубави, дали биха желали да ги целунат и до каква степен биха искали да правят секс с тях. Снимка на една съща жена е била показана в различни варианти – с червена рамка, с бяла рамка и със сива или зелена рамка. Снимката с червена рамка е била оценена най-високо, въпреки че е ставало дума за една и съща жена.

Станало ясно, че ако жената е облечена в червено, нейните интелект и любезност нямат значение за мъжа – единственото от значение е доколко тя е атрактивна. Учените са подложили на същия тест и група жени. Оказало се, че когато жени оценяват други жени, червеният цвят е без значение. Учените подчертават, че гейове и далтонисти не са взели участие в изследването.