Жените не харесват розовия цвят
Жените не харесват розовия цвят / снимка: sxc.hu

Забравете розовото. Британските жени избягват традиционните женски цветове и предпочитат силни мъжки тонове, които отговарят на все по-забързания им начин на живот.

Стереотипът, че жените предпочитат меки тонове и момичешко розово, беше опроверган в ново изследване, което установи, че жените на Острова не харесват любимия цвят на Барби и предпочитат да пълнят гардероба си със сини дрехи.

38% от британките заявили, че синьото е любимият им цвят, като той изпреварва значително черното (26%) и червеното (24%). Наситено лилавото е на четвърто място с малко под 24%, а зеленото е на пета позиция, посочено като любим цвят от 22% от дамите.

Жълтото и оранжевото, които преобладаваха на модните подиуми в колекциите за сезон пролет-лято, не са особено предпочитани от жените. 31% посочили жълтото като най-малко предпочитан цвят, а 21% заявили, че особено много не харесват оранжевото.

Най-изненадващият цвят в дъното на класацията е розовият, който е посочен за нелюбим от 14% от жените, въпреки че (а може би именно защото) това е цветът, който най-често се свързва с женствеността, отбелязва БГНЕС.

Изследването е осъществено от модния сайт Дресипи, който помолил над 175 000 жени да посочат най-любимите и най-малко любимите си цветове. Макар резултатите като цяло да показват, че повечето британки са консервативни относно цветовете, изникват разлики в предпочитанията на жените в зависимост от цвета на косата им.

Блондинките предпочитат повече скромни и сериозни цветове, като 40 на сто признали, че обожават черните дрехи, следвани на малко разстояние от сивите с 36%. Червенокосите определили зеленото за любим цвят с 64%. Те са и единствените жени, които поставили кафявото в категорията на любимите си цветове (40%), докато блондинките и брюнетките избягват този цвят. Най-голямата група жени, участвали в изследването, брюнетките, избрали червеното за свой любим цвят.

"Жените стават все по-уверени и отхвърлят стереотипните роли на работното място и у дома, така че не е изненадващо, че те правят същото и с гардероба си. Представата, че всички жени трябва да обичат розовото е старомодна.

Силните цветове последователно доминират модните подиуми. В колекциите за пролет-лято 2013 червеното и черното, обичайно свързвани с есента и зимата, са ключовите тонове. Синьото има удивително трайно присъствие, а черното поставя основите на чувствен малък гардероб", заяви стилистката на Дресипи Натали Тео.