Защо Шрек не говори с гласа на Кръстю Лафазанов?
Защо Шрек не говори с гласа на Кръстю Лафазанов? / netinfo
Защо Шрек не говори с гласа на Кръстю Лафазанов?
31099
Защо Шрек не говори с гласа на Кръстю Лафазанов?
  • Защо Шрек не говори с гласа на Кръстю Лафазанов?

Защо анимационният герой Шрек не говори с гласа на Кръстю Лафазанов в последната част от поредицата за зеленото чудовище? Този въпрос си задават всички, които вече са гледали "Шрек завинаги", озвучен на български. Триизмерното филмче се върти по кината предпремиерно, а официално тръгва от 16 юли.

От Dream Works, компанията, която прави "Шрек", отдавна обявиха, че с четвъртата част на анимацията ще сложат края на историята за симпатичното чудовище. Този път то попада в един особен свят, в който се оказва, че не е женен за Фиона и няма приятели.

Особени са и причините, поради които Кръстю Лафазанов е заменен с актьора Йордан Господинов - Дачко, когото познаваме от шоуто на bTV "Аламинут". Лафазанов озвучава Шрек и в трите предни части на филмчето.

В Америка подобна рокада на актьори е абсолютно недопустима. От Dream Works дават луди пари само и само Майк Майърс да озвучава зеленото чудовище във всичките части на анимацията. Хонорарът му за последната е в размер на 10 милиона долара. У нас Шрек не говори вече с гласа на Кръстю Лафазанов поради една странна причина. Актьорът получил договора си за ангажимента само на английски език, посъветван бил сам да си го преведе. На един по-късен етап му дали екземпляр и на български, но му обяснили, че валиден ще е само този на другия език. Лафазанов отказал да подпише документа, в който имало и клауза, че той не подлежи на коментар. Така се стига до възможността актьорът от шоуто "Аламинут" Йордан Господинов да озвучава Шрек.

Йордан Господинов: За мен всичко се случи много изненадващо. Режисьорката от българска страна Деси е търсила някакъв глас, който да отговаря хем на външността на Шрек, хем да бъде на актьор, който да може да се справи със задачата. Та Деси една вечер гледала със съпруга си "Аламинут". И по едно време той я попитал какъв Шрек търси, като той стои пред очите й, и посочил мен. Тя ми се обади, явих се на проби, направиха ги, пратиха ги в Dream Works, оттам казаха, че всичко е ОК и започнахме записите.

Защо Шрек не говори с гласа на Кръстю Лафазанов
netinfo

Шрек е първият анимационен герой, който Йордан Господинов - Дачко озвучава. 

Йордан Господинов: Стоиш прав като кон в продължение на шест, седем часа. Пред теб е поставен българският текст, на ушите имаш слушалки, където върви английският и в същото време трябва да гледаш какво се случва на екрана. Мен това безкрайно много ме изнервяше. Не заради друго, ами защото в желанието филмът да бъде защитен и никой да не го открадне и разпространи, копието, което гледахме беше сиво-бяло, с много лога разпръснати по него и всъщност почти нищо не се виждаше. Много ми се смяха на мен другите актьори като им казах след гала-премиерата, че този филм всъщност изглежда добре. С ръка на сърцето казвам - озвучавах го седем дни този филм и нищо не разбрах от него, нищо. Онзи ден го гледах и трябва да ви призная, че филмът като такъв е много човешки и добър.

Смущаваше ли ви по някакъв начин фактът, че трябваше да замените Кръстю Лафазанов в озвучаването на Шрек?

Йордан Господинов: Между другото ние с Кръстю сме много добри приятели, били сме съученици. При озвучаването на Шрек никой не ми е поставял като условие да се доближа до неговия глас. Търсихме повече характера на самия герой. Ако говорим за доближаване, по-скоро гледахме да сме близо до това, което прави Майк Майърс в оригинала. И то не толкова като глас, а като собственост на героя, нещото което е Шрек.

С какво ви стана симпатимен Шрек? 

Йордан Господинов: Героят Шрек е много близък до душевността на голям процент от хората в България. Той е добър, откровен, естествен, истински, няма някакви супер мечти или желания, обича жена си, семейството си и иска да си живее този живот, да не пречи на никого. Това е нещо, което се случва и в родната действителност. Точно тези, които си живеят мирно и кротко, и най не искат да пречат, те патят най-много от цялата тази работа. Пак го завъртяхме политически, ама трябва да ви кажа, че си е точно така. Та в този ред на мисли, Шрекчо си е много българче, като душевност. Аз го усещах много близко до себе си. Може би това е и едно от нещата, които ми помогнаха да се справя с този герой. 

Защо Шрек не говори с гласа на Кръстю Лафазанов
netinfo