Защо пържолата не се пържи?
Защо пържолата не се пържи? / ThinkStock/Getty Images

Не е ли малко идиотска българската дума пържола, тъй ката обикновено пържолите не се пържат, а се пекат? И в тази връзка - каква е етимологията на думата чеверме?

Доста въпроси. Но да се захващаме да ги разкостим, да ги метнем в тигана и после да ги сервираме.

Етимологията на думата чеверме вече сме я изяснявали. Тя идва от шаварма. В арабския свят шаварма, при нас е каварма, а в турския - чеверме. Това е месо, което се приготвя чрез непрекъснато обръщане или въртене. Обърнете внимание, че на турски пържа е кавърмак.

Но сега да си дойдем на най-интересната част - пържолата. Идва от пържа. Пържа е древна дума. Спори се дали е славянска или прабългарска. Днес ние правим ясна разлика между техниката на печене и на пържене. Но едно време не са я правили. И двете думи водят корена си от действия като свивам, изсъхвам, покривам се с мехури. Това са виждали в топлинната обработка хората някога.

Обаче пържола е много по-късна дума от пържа. Нещо повече. Ние днес сме убедени, че тя идва от начина на приготвяне, макар че обикновено печем пържолите, не ги пържим. На турски, както вече споменахме, думата за пържене е кавърмак, а думата за пържола е призола. На гръцки пържа е сино, а пържола е бризола. Къде им е е пърженето на тези два езика? Ако приемем за секунда, че са го взели от нас, което е малко вероятно, понеже посоката на езиково влияние не е такава, защо гърците ще си чупят езика с бризола? И още нещо. Що за наставка е -ла?

Пърженица, пръжка - ето ви традиционни производни от пържене. Но пържола не ви ли звучи някак си италиански, като гондола, виола, еторескола? А да сте чували думата брачиола? Брачиолота е италианско ястие, използват се котлети, които се пържат на тиган или скара. И какво имаме тук? По линия на търговските връзки с Генуа и Венеция и до Балканския полуостров достига техниката на брачиолата, както техниката на барбекюто идва чак от Карибите.

Гърците, а след тях и турците, макар че може и да е обратното, приемат трудната дума брачиола, брациола, брацола, працола, брицола, като начин на приготвено месо на тиган в собствен сос. Оттам го получаваме и ние, макар че тиганът идва сравнително късно в родния бит. Ето как пържолата всъщност не идва от очевидното пържа, а от италианската техника на приготвяне на месо, наречена брачиола.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате