Организмът ни се нуждае от различни хранителни вещества - фибри, протеини и мазнини. Но когато боледуваме или се възстановяваме от някаква болест се нуждаем от по-лесни за храносмилане храни. Вижте някои храни, които не натоварват  храносмилателната система:

Пилешко месо

Пилешкото месо е полезен източник на протеини и е с ниско съдържание на мазнини, ако се консумира без кожата. То допринася за растежа и възстановяването на всички клетки в организма. То е много подходящо за хора със стомашно-чревни разстройства.

Бял ориз

Ползите за здравето от ориза включват способността му да осигури енергия, да стабилизира нивата на кръвната захар, като забавя процеса на стареене и да осигури витамин B1 на организма.

Кафявият ориз обаче е с високо съдържание на фибри, а това може да доведе до хранителни неразположения като разстройство и подуване на корема.

грип
Thinkstock/Getty Images

Сьомга

Печената сьомга обикновено е най-добрият вариант, когато искате да не натоварвате излишно храносмилателния процес.

Банани

Бананите са известни като пребиотична храна, стимулират развитието на полезните бактерии в червата. Дори страдащите от гастрит и язва могат да приемат банани, защото намаляват стомашната киселинност. Пектинът в плода се свързва с излишните жлъчни киселини и така рискът от образуване на жлъчни камъни намалява значително.

банани
Thinkstock/Getty Images


Вижте още:

Оставете лекарствата: Бабини рецепти срещу грип

Най-полезните билки за зимата

Храните, които укрепват имунната система

Бананите регулират кръвното налягане

Как да спрем вирусите? (ВИДЕО)

Оризът е полезен за здравето и подходящ за диети