/ iStock/Getty Images
Учени от университета Къртин в Австралия разкриха произхода на загадъчни стъклени образувания в либийската пустиня в Африка, съобщи Физ.орг. Оказа се, че кристалните структури са се образували в резултат на сблъсък на нашата планета с метеорит, а не на експлозия в атмосферата, както се смяташе по-рано.

Килим от цветя покри пустиня в Република Южна Африка (СНИМКА)
 
Специалистите изследвали зърна циркон, уловени като в капан в жълти стъклени образувания от силициев диоксид, за които е установено, че са се образували преди 29 милиона години и са разпръснати върху няколко хиляди кв.км площ. Материалът бил използван за създаване на скарабей в украшение, открито в гробницата на Тутанкамон.
 
По думите на учените, зърната циркон са съхранили следи от редкия минерал реидит, който се образува при високо налягане, например при сблъсък на Земята с метеорит.

Когато пустинята разцъфти (СНИМКИ)
 
В съответствие с алтернативната версия, която стана популярна през 2013 г., стъклото се е образувало в резултат на ударна вълна от експлозия на небесно тяло, което навлязло в земната атмосфера. Резултатите от предишни изследвания показаха, че в такъв случай експлозията вероятно е била с мощност 100 мегатона тротилов еквивалент. Наличието на реидит обаче опровергава подобни твърдения.

Вижте още:

5 чудеса, създадени от природата (СНИМКИ)

Пътешествие из едно от най-мистичните места на земята (СНИМКИ)

Салар де Уюни – мястото, където Раят слиза на Земята (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА