За стройна фигура седете до прозореца в ресторанта
За стройна фигура седете до прозореца в ресторанта / снимка: Guliver/Getty Images

Ако сте на диета, следващия път, когато хапвате навън, сядайте до прозореца.

Нова книга, цитирана от "Дейли мейл", твърди, че мястото, на което сядаме, в ресторанта се отразява на броя на консумираните калории. Авторът на книгата Slim By Design проф. Брайън Уансинк твърди, че хората, които седят на високи маси или в добре осветена част, правят по-здравословен избор на меню.

Това е едно от многобройните наблюдения, направени от екипа му в изследване на 27 ресторанта в САЩ. Учените измерили и картографирали плана на всеки ресторант, след което проследили какво поръчват клиентите и как това е свързано с мястото, където седят. Резултатите били показателни – хората, седящи най-далече от предната врата, поръчвали най-малко салати и било 73% по-вероятно да похапват десерт.

Седящите на маса в неосветена част консумирали най-тежката храна и я поръчвали в по-големи количества,докато клиентите на високи маси като в бар поръчвали повече салати и по-малко десерти. "Колкото е по-тъмно, толкова по-невидими може да се чувствате, по-трудно е да видите колко ядете и изпитвате по-малко вина", обяснява проф. Уансинк в книгата.

За сметка на това "гледката на слънчева светлина, хора или дървета навън кара хората да осъзнават повече как изглеждат, да мислят за ходене и да искат зелена салата", допълва авторът. Той открил още, че колкото по-близо е масата до телевизорите в ресторанта,толкова повече пържена храна поръчвали клиентите, пише БГНЕС.

За целите на друго проучване, включено в книгата на проф. Уансинк, учени изследвали клиенти на 11 китайски бюфета в САЩ в продължение на два месеца. Те анализирали поведението, избора на храна, мястото на сядане и дори колко храна се консумира. Проф. Уансинк отбелязва, че са открити ключови разлики в поведението на стройните клиенти спрямо по-пълните.

Така например 71% от стройните клиенти "разузнавали" менюто преди да изберат ястие, докато по-пълните започвали да поръчват незабавно. Стройните избирали само любимата си храна, докато по-пълните вземали от всичко по малко.

Мястото, където избирали да седнат, също варирало. 73 на сто от стройните клиенти били с гръб към бюфета, докато пълните било три пъти по-вероятно да седнат срещу бюфета. Според проф. Уансинк това помогнало за решението им да си поръчват втори, трети или четвърти път. Изследователят установил още, че стройните клиенти дъвчели около 15 пъти на хапка, три пъти повече от по-пълните.

Теорията на проф. Уансинк е свързана с промяната на средата на хранене за сваляне на килограми. Книгата му изброява прости действия, които могат да се предприемат за постоянна стройна фигура без много работа за постигането й.