Видеоигри помагат за лечение на рак
Видеоигри помагат за лечение на рак / netinfo

През септември т.г. ще се състои среща между медицински работници и производители на видеоигри, в рамките на която ще се обсъжда ролята на видеоигрите в лечението на деца, страдащи от хронични болести.

Медиците и търговците ще дискутират проблемите на малчугани болни от рак, с умствени разстройства и други заболявания, нуждаещи се от специален подход в лечението, съобщи Франс прес.

В дадената област вече има известни разработки - играта Re-Mission на компанията HopeLab, проектирана за деца, имащи злокачествени тумори или японската Dance Dance Revolution от Konami, създадена в помощ на болните от затлъстяване. Медиците и производителите на видеоигри считат, че Wii на Nintendo е също достатъчно добра за целта.

Като приставка към нея са разработени сензорни датчици, които с точност да повтарят движението на играча. Възможностите на подобни системи за управление позволяват на играча с пълна сила да се отъждестви с тенисист или с хирург в операционна. Лечението с видеоигри вече носи своите резултати.

Емили Мърфи, представител на фирмата Konami, разказва, че момиче с наднормено тегло играло на Dance Dance Revolution по време на цялото си лечение и успяло да свали близо 14 кг, а при децата, играли на Re-Mission се появила по-голяма увереност в успешното оздравяване и те започнали по-активно да приемат лекарства. HopeLab е получила повече от 30 хиляди поръчки от 55 страни.

Компанията вече прави разработки в областта на лечението на депресии, аутизъм и други заболявания, при които е необходим не толкова приемът на различни лекарства, а активното участие на болния в оздравителния процес. По мнението на организаторите на конференцията игрите могат да бъдат не само развлечение, а и сериозен помощник в лечението на много заболявания. /БГНЕС/