Великият Чаплин смятал филмите си за стари
Великият Чаплин смятал филмите си за стари / снимка: БГНЕС, архив

Великият американски актьор и комик Чарли Чаплин не обичал да показва своите филми на децата си, защото ги смятал за остарели, разкри дъщеря му Жералдин Чаплин на пресконференция в украинския град Одеса.

Тя е гостен на открития в петък Трети Одески международен кинофестивал заради прожекцията на филма на баща й "Светлините на големия град", заснет в далечната 1931 година.

"Баща ни винаги много нервно се отнасяше към своите филми - страхуваше се, че те са остарели. Не обичаше да ни ги показва, трябваше дълго да го увещаваме, за да покаже, макар че в къщи имаше киноапарат. Ние гледаме и казвахме "не е лошо", но той никога не разказваше как е снимал", сподели Жералдин Чаплин на пресконференцията.

Авторските права върху филмите на Чарли Чаплин принадлежат на семейството му до 2040 година. Тогава ще се навършат 70 години от смъртта на големия творец, посочва БГНЕС.

Самият фестивал в Одеса стартира с филма "Реалност" на Матео Гароне, а ще бъде закрит на 21 юли с прожекцията на "Делът на ангелите" (The Angels Share) на Кен Лоум.