В училища в Ню Йорк забраниха „политически некоректни думи”
В училища в Ню Йорк забраниха „политически некоректни думи” / снимка: sxc.hu

Петдесетина думи, сред които „динозавър” и „танци” са забранени за употреба в училищните тестове в Ню Йорк, защото са смятани за политически некоректни, пише италианският в. „Република”. Списъкът е изготвен от отдела за образованието на щата Ню Йорк и е изпратен до съставителите на тестове за проверка на знанията на учениците в началните училища.

Мотивацията за забраната на някои думи може  и да изглежда странна, но е факт е, че например думата „танци” се забранява, защото напомняла за сексапил и за похот и навеждала на неприлични помисли. Думата „динозавър” пък била забранена, защото припомняла за еволюцията на нашата планета. А приказките за еволюция разгневяват креационистите, които са убедени, че всичко е плод на висше създание. Сред тези креационисти е и Рик Санторъм, който участва в надпреварата за президентската номинация на Републиканската партия, посочва БТА.

Думата „бедност” също се забранява, защото може да накара ученик да се почувства неудобно, като я прочете и се сети, че баща му например от доста време е безработен. Думата „развод” се забранява, защото може да травматизира детето, чиито родители са разведени. Думата „робство” също не може да се използва, защото ще нанесе удар по чувствителността на афроамериканчетата, а думата „извънземни” е забранена, защото ще смути фантазиите на най-чувствителните малчугани.

В списъка фигурират още и думите „рап”, смятана за вулгарна, „телевизия” и „видеоигри”, които не се вписвали в образователните стратегии.