В Помпей имало над 200 ресторанти
В Помпей имало над 200 ресторанти / Снимка: БГНЕС

Най-нови изследвания показват, че в древен Помпей имало близо 200 ресторанти и барове, което означава по един на 60 жители на Помпей, отбелязва БГНЕС. Обикновено заведенията били построени край пътя, за да може всеки – от обикновените гражданин на града до пътуващия търговец – да се спре, да поръча храна и даже да вземе със себе си.

 

В ресторантите по онова време основно се хранели бедните, защото в домовете в които са живеели, не разполагали с помещения, предвидени за готвене. За разлика от днешните богаташи, древните много рядко се хранели навън, защото основно обядвали в своите разкошни домове. Даже и в най-богатите къщи кухните били много оскъдни. Обикновено са разполагали с малко огнище, на което е било възможно да се сложат само няколко съдове за готвене.

 

Въпреки това не трябва да се взима прибързано заключение. Когато е ставало въпрос за големи забавления и вечери, на които били канени важни личности, готвачите на богаташите лесно се справяли. По всяка вероятност храната в летните кухни се носела от ресторантите, а месото се пекло на подвижни шишове. Според историците съвсем обичайно е било на трапезите да има месо от бялка или гризачи, като на пример мишки.

 

В някои от богатите домове археолозите открили и клетки, където са пазели белки. На трапезите е имало хляб, маслини, различни видове риба, боб, яйца, сирене, плодове – особено на почит е било помпейското зеле.