Традиционното британско семейство вече е рядкост
Традиционното британско семейство вече е рядкост / www.sxc.hu

Характерът на институцията традиционно семейство решително се е променил за последното поколение в Обединеното Кралство – тя бързо се разрушава. Това показват данните от Националното статистическо управление, цитирани от БГНЕС. Първият важен момент в живота на британката според самата нея е раждането на дете, а не сключването на брак.

 

Все повече британки в сравнение с 70-те години на миналия век предпочитат да раждат деца, отколкото да се омъжват. Според статистиката подобна тенденция е обхванала почти една трета от британките на възраст до 30 години. Едва 24 процента от нежната половина са решили да се обвържат с брак до тази възраст. Преди 40 години три четвърти от британките са били омъжени до 25-та си година.

 

Два пъти, от 6 на 12 процента за този период, се е увеличил броят на възрастните самотни жени, което е резултат от редица фактори – преди всичко смърт, разводи и сключване на късен брак. От 52 на 36 на сто е спаднал броят на традиционните семейства – с двама родители и две деца. Броят на брачните двойки е най-ниският от 1895 г. В момента те са 237 000, докато в най-тежките години на Втората световна война техният брой е бил 471 000.

 

Над 1,66 милиона деца са се родили от несемейни двойки. Преди десет години броят на тези деца не е надвишавал милион. По думите на водещия британски експерт в областта на семейството и детската психология Ричард Улфсън, "стилът на семейния живот значително се е променил за последните три десетилетия". "Традиционното семейство с двама родители и 2,4 деца е музейна рядкост", констатира специалистът. Сега двойки без брак са "приемливи за обществото", както никога преди.