Стресът по Коледа достига връхната си точка по обяд
Стресът по Коледа достига връхната си точка по обяд / снимка: Guliver/Getty Images

Децата вече са отворили коледните подаръци, пуйката е във фурната и всички се събират около масата. Щом обаче часовникът удари 12.56 ч., нивата на стрес у нас рязко се покачват. Най-стресиращото време идва точно преди обядът да бъде сервиран.

Голяма част от британците (47%) твърдят, че приготвянето на пуйката и коледните украси са най-пипкавата работа, с която се сблъскват на 25 декември.

Според някои (37%) причините затова са в желанието ни да направим всичко правилно и навреме. Други пък (15%), се стресират от необходимостта да нарежат, обелят, забъркат и смесят всички продукти за обяда и набързо да ги сложат във фурната.

Напрежението се натрупва и от времето, в което сами се уверяваме, че всичко е перфектно. Средно хората прекарват по четири часа и половина в приготвяне на коледната вечеря, пише БГНЕС. Освен това, ние първо мислим какво ще бъде менюто на 14 декември, а след това отделяме по 14.00 ч. за притеснения, още преди да започнем да готвим . Обикновено мъжете приготвят първата си коледна вечеря на по-късна възраст от жените. Започват на 27 вместо на 25.

Разбираемо е, хората да искат всичко в менюто да бъде перфектно, но много от нас похабяват прекалено много нерви и усилия, в желанието си да впечатлят семейство и приятели.