Стартира първият футболен шампионат за духовници
Стартира първият футболен шампионат за духовници / netinfo
На 24 февруари стартира официално Clericus Cup, или първият футболен шампионат за духовници и студенти от семинарии и папски университети.

16 отбора с футболисти от 50 националности ще ритат на „неутрален терен“ в ораториума „Сан Пиетро“. Най-многобройни са отборите от Италия, но има и тимове от Нова Гвинея, Сирия, Южна Корея, Румъния и Съединените щати, предаде "ПронтоСофия".

„Това е една гениална, интелигентна и оригинална идея“, каза на пресконференция по повод първенството Джани Петручи, шеф на Италианския олимпийски комитет. Той подкани представителите на църквата да зачитат решенията на арбитрите.

Първият мач от шампионата ще бъде между бразилците от Грегорианския университет и студентите от колежа "Mater Ecclesiae", сред които преобладават мексиканците.

Първият кръг от първенството ще се играе само два дни, като отборите ще се изправят един срещу друг само в един мач. Полувремената са от 30 минути. Програмата на първенството предвижда общо осем мача в рамките на осем седмици за всеки отбор. Финалът ще се играе на стадион „Марми“ в Рим и до него ще се стигне по формулата, валидна за Шампионската лига.

По време на мачовете е забранено псуването, проклинането или обиждането на съдиите.