Разделена от партньора си акула започна да се възпроизвежда сама
Разделена от партньора си акула започна да се възпроизвежда сама / ThinkStock/Getty Images

Женска акула, разделена от години от партньора си, започна да се възпроизвежда сама, съобщи Ню сайънтист.

Зебровата акула Леони среща партньора си в аквариума на австралийския град Таунсвил през 1999 г. Те създават повече от 20 деца, преди мъжкият да бъде преместен в друг резервоар през 2012 г.

Вижте и бамбуковата акула, която не е имала контакт с мъжки екземпляр от години, но е забременяла с два зародиша

Оттогава Леони не е имала контакти с мъжки акули. В началото на 2016 г. обаче тя очарова гледачите си с три бебета, а биолози от университета на Куинсланд в Бризбейн започнаха да търсят отговор на загадката.

Едната възможност беше Леони да е запазила сперма на бившия си партньор и с нея да е оплодила яйцеклетките си. Генетични изследвания обаче показаха, че бебетата имат само ДНК от майка си. Това доказа, че Леони се е възпроизвела асексуално.

През 2015 г. имаше пособен случай, когато застрашен вид риба забременя след непорочно зачатие

Някои гръбначни могат да се възпроизвеждат безполово, макар и обикновено да им е необходим партньор. Сред тях са някои акули, пуйки, комодски варани, змии. Повечето описани подобни случаи са за женски, които никога не са имали партньори.

Известни са само два случая женски животни да преминат от полово към безполово възпроизвеждане - на орлов скат и на боа удушвач.

Заблуди и истини за най-опасните животни (СНИМКИ)

При акулите вътрешното оплождане е възможно благодарение на т. нар. полярно тяло до яйцеклетките, което съдържа и женския генетичен материал. Кръстосването е изключително близкородствено и не е стратегия за оцеляване на вида. Понякога обаче се налага, когато мъжките са прекалено дефицитни.

Източник: БТА