Яденето на броколи три пъти седмично намалява риска от рак
Яденето на броколи три пъти седмично намалява риска от рак / ThinkStock/Getty Images

Яденето на броколи три или четири пъти седмично може да осигури защита срещу рак, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско проучване.

Авторите му от университета на Илинойс отбелязват, че благоприятният ефект на броколито се дължи на съдържащите се в него полифеноли - съединения със свойствата на мощни антиоксиданти.

Пет от най-полезните храни, които трябва да консумираме

Редица предишни проучвания свързват полифенолните съединения с понижен риск от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, астма и няколко вида рак. В настоящото изследване специалистите са идентифицирали в броколито голям брой гени с потенциални свойства да контролират натрупването на полифеноли в зеленчука.

Откритието може да помогне за култивирането на разновидности на броколито с по-голямо съдържание на полифенолни съединения, които ще бъдат още по-полезни за здравето, като същевременно видът и вкусът им ще остават непроменени.

Една ябълка на ден предпазва от пет вида рак

Специалистите са установили също, че полифенолите нямат вкус и са стабилни, и ползите им за здравето не се губят дори при термична обработка. Изследователите напомнят, че няма "вечни съединения", което означава, че полезни продукти като броколи трябва да се консумират три или четири пъти седмично.

Храните, които правят чудеса за имунната система

Специалистите допускат, че подобен благоприятен ефект имат и други зеленчуци като карфиол, зеле, брюкселско зеле, ряпа.

Източник: БТА