Популяризирали картофа с дневна охрана и нощни кражби
Популяризирали картофа с дневна охрана и нощни кражби / снимка: morguefile.com

Картофите, първоначално дошли от Южна Америка, от района на Андите, са били пренесени в Европа от испанските завоеватели още през 1540 г.

По това време картофът е бил смятан за отровен за човека и е служел единствено като храна за добитъка. Като затворник в Германия, фармацевтът Антоан-Огюстин Парментие открива картофа и след като се завръща във Франция, през 1763 г., прави всичко възможно, за да може този зеленчук да се приеме като лекарство срещу глада, който тогава бил обхванал страната. Населението обаче се съмнявало в добрите качества на картофа. Парментие усъвършенствал методите за отглеждане на зеленчука, получавайки най-различни видове картофи, които познаваме и до днес.

През 1771 г., Медицинската академия в Париж потвърждава факта, че картофът не е вреден и го препоръчва като храна за хората. За да провокира интереса на населението към новия хранителен продукт, Парментие, подкрепен от самия крал Луи XVI, започва отглеждането на картофа в предградията на Париж и нарочно издава заповедта картофите да бъдат охранявани денем, за да изкуши народа да ги краде през нощта.

Картофите съдържат скорбяла, витамин C, фибри, протеини и много калий. Дълго време картофът е бил заобикалян и противопоказен в диетите за отслабване, тъй като се смятало, че той води до натрупване на килограми, без обаче да се взима предвид начина на приготвянето му в кухнята. Картофите, пържени в олио, съдържат 300 калории в порция от 100 грама. 100 грама варени или печени картофи обаче съдържат само 130 калории.

Чипсът също е особено опасен, най-вече за хората, които искат да отслабнат. Освен факта, че пакетите с чипс стоят дни наред по рафтовете на магазините, мазнината, която се съдържа в тях, прави картофите много по калорични. Днес, диетолозите препоръчват картофите без никакви задръжки, във всяка диета, тъй като са здравословни и хранителни за всеки организъм.