Полезният ефект от тренировките може да се отключи с лекарства
Полезният ефект от тренировките може да се отключи с лекарства / www.sxc.hu

Учени откриха генетичния механизъм на благотворното въздействие на физическите упражнения върху растежа и развитието на клетките на сърдечния мускул. Това ще позволи в бъдеще с помощта на лекарства не само да се усили този ефект, но и да стане достъпен за хора, които не могат да спортуват. За това съобщава РИА "Новости", позовавайки се на списание Cell.

Физическата тренировка при мишки променя активността на 175 гена в клетките на сърдечния мускул, които от своя страна контролират работата на други гени и ги карат да растат и да се делят. Водеща роля има генът C/EBPb, чиято активност намалява двойно в резултат на упражненията. Дълго време се смяташе, че тъканите на сърдечния мускул губят способността си да растат и да се развиват, след като човек порасне.

Неотдавна учените успяха да докажат, че физическите упражнения отново дават възможност на кардиомиоцитите, клетките на сърдечния мускул, да се делят. В новото изследване учените са използвали лабораторни мишки. Те са открили генетичните промени, които се случват в резултат на физическите тренировки. Авторите на изследването смятат, че тези генетични промени, водещи до растежа на сърцето, могат да бъдат отключени с помощта на лекарства.

Освен това, техният ефект може да бъде усилен изкуствено, ако това се налага. "Ако се научим да манипулираме тези генетични механизми с помощта на тренировки или с помощта на лекарства, бихме постигнали положителен ефект за сърцето", разкри съавторът на статията Брус Спийгелман от Харвардското училище за медицина.