Знаете ли, че кучетата могат да предусещат диабетни кризи, да разпознават нивата на ниска кръвна захар и дори да надушват рак? Ето 5 изненадващи неща, които кучетата могат да подушат:

1. Промяната в нивата на кръвната захар

Кучетата могат да подушат падането на нивата на кръвната захар от потта на човека. Те проявят признаци на тревожност и се опитат да привлекат вниманието на стопаните си. Тази удивителна способност може да се окаже жизненоважна за човек, който е диабетик.

2. Рак

Когато човек се разболее, клетките му започват да работят по начин, различен от нормалния, което води до подхранване на тумора. Те произвеждат миризма, която кучето може да подуши.

куче
ThinkStock/Getty Images

Кучета открили хора, страдащи от рак на простатата, с точност от 98% в болница в Милано.

Изследванията показват още, че кучето може да усети рак на белите дробове чрез дъха на стопанина си, а рак на пикочния мехур и простата – чрез миризмата на урината. Изследванията в тази посока продължават.

Кучетата надушват лошите хора

3. Епилептични пристъпи

Доказано е, че кучето е способно да предусети епилептичен пристъп около 45 минути преди началото му. Смята се, че надушва специфична миризма, която отделя тялото на епилептика.

4. Разпознава близките човек

За кучетата миризмата на всеки човек е толкова уникална, като пръстов отпечатък. Домашният любимец може да разпознае близък човек дори през врата, която е напръскана с дезодорант, парфюм или замаскирана със „следи” от други хора.

куче
ThinkStock/Getty Images

5. Досег на стопанина до други кучета

Ако посетите приятел, който има домашен любимец, кучето ви непременно ще разбере. Бъдете готови за обстойно и подозрително душене, докато четириногото ви разбере с кого точно сте си имали работа. Посредством миризмата ще получи информация за породата, размера, както и здравословното състояние на „другия”.

куче
ThinkStock/Getty Images


И още:

Три миризми, които хората могат да подушат по-добре от кучетата


Кучетата разпознават лица

Кучетата „обичат“ да се обучават и да радват стопаните си

Разкриха защо кучетата навеждат засрамено глави

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук