/ iStock/Getty Images
Израелски археолози откриха следи от канабис по артефакти от древен храм - първото доказателство за използване на халюциногенни средства в древноеврейската религия, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Храмът в Тел Арад, който е от 8 в. пр. н. е., предоставя за първи път доказателства за използване на психоактивни вещества като "част от култовите ритуали в Юдейското царство", включително и в Първия еврейски храм в Ерусалим по онова време.



Депозитите са от два варовикови олтара, съхранявани в Израелския музей в Ерусалим.

Направеният анализ от специалисти от Еврейския университет и института Технион показа, че по единия има психоактивното вещество от марихуаната, а по другия - следи от тамян.



Според експерти, това е най-ранното доказателство за използване на психоактивни вещества в юдейската религия. Липсата на останки от полен от канабис или семена в района насочва, че той е бил внасян, вероятно като хашиш. Химическият анализ показва, че е горен върху животинска тор.

Заради безспорната връзка на обекта с монархията, според специалистите канабисът е използван от официалната държавна религия, най-вероятно за изпадане в екстаз и връзка с Бога.

БТА