/ Thinkstock/Getty Images
Британски специалисти доказаха благотворните ефекти от риболовната терапия при военни ветерани, страдащи от посттравматично стресово разстройство, пише в. "Метро".

Мъжкото хоби - риболовът

Психолозите д-р Марк Уийлър и д-р Ник Купър проведоха експерименти, с които доказаха, че риболовното хоби може значително да намали симптомите на посттравматичния стрес. Преди да започнат тестовете, те случайно се натъкнали на идеята за новата терапия. Ветерани с психически проблеми им сподели колко по-добре се чувстват психически, след като отидат за риба.

Учени: Уловените риби не трябва да бъдат пускани отново във водата

Уийлър
бързо организирал група свои пациенти, за да проследи какви могат да бъдат възможните ползи от споменатото хоби. Оказало се, че излетите за риба намаляват с 30 процента посттравматичните симптоми. Някои от пациентите споделили, че напускали дома си за пръв път от години, благодарение на новия проект. Клиничните прегледи след терапията на включените в програмата показали твърде насърчаващи резултати.

Доктор Уийлър подготвя научна статия, в която ще оповести всички резултати от новата терапия, която той желае да популяризира сред медицинското съсловие.
БТА