/ ThinkStock/Getty Images
Учени от Великобритания, Франция и САЩ откриха на марсианския екватор воден лед, след като анализираха данните от неутронния спектрометър на орбитиращата сонда "Марс Одисей", предаде сайтът Лайф.

„Отровен коктейл“ се образува на повърхността на Марс

Специалистите констатирали, че в екваториалните области на тази планета под почвата са концентрирани големи количества водород. Толкова големи, че могат да бъдат обяснени единствено с наличието на големи масиви воден лед.

Изследователите използвали данните от кръжащия от повече от десет години космически апарат "Марс Одисей", намиращ се в орбитата на Червената планета.

Създаването на бази на Марс още е в далечно бъдеще

Неутронният спектрометър, монтиран на борда на сондата, регистрира неутроните, излитащи от марсианската почва и съдържащи водород. Тези частици се отделят при съприкосновението с космическите лъчи с марсианската почва.

Разкриха три тайни, свързани с миналото на Марс

По енергията на тези нутрони може да се определи колко ефективно поглъщат частиците космическите лъчи. Ако почвата е наситена с водород, поглъщането става особено ефективно, а скоростта на излитащите от почвата неутрони става съвсем малка.
БТА