смартфон
смартфон / Thinkstock/Getty Images
Учени от Саудитска Арабия изобретиха авангардна технология, която ще позволи откраднатите от нас лаптопи, таблети и смартфони да се саморазрушават, за да не попаднат нашите данни в неподходящи ръце, съобщава сайтът ZD Net.

Разработката е дело на екипа на Мустафа Хюсеин от университета за наука и технологии "Крал Абдула". Тя може да бъде внедрена и при вече съществуваща, стара техника, за да може тя да се саморазрушава при кражба.

Вижте най-скъпите смартфони, създавани някога

Саудитските инженери са използвали разширяващи се полимери, които по команда просто смачкват чиповете на задигнатите от нас електронни устройства и по този начин те стават неизползваеми. Разрушаването става за броени секунди.

Сигналът за саморазрушаване може да бъде подаден от джипиес, ако устройството излезе извън обсега на апартамента или сградата, в която се ползва. Когато бъде задействана нужната команда, два електрода черпят ток от батерията и загряват до 80 градуса по Целзий променящия обема си полимер. В тези условия той се разширява седем пъти и започва да смачква чиповете, над които е поставен. Друг вариант за дистанционно задействане е чрез смартфон и специална апликация.

Цената на саморазрушаващите се механизми няма да надвишава 15 долара.
БТА