Още преди 15 века хора са обитавали Флорида
Още преди 15 века хора са обитавали Флорида / ThinkStock/Getty Images

Разкриването във Флорида на каменни сечива и на кости на изчезнали животински видове доказва, че праисторически хора са обитавали тези места още преди 14 550 години - петнайсет века по-рано, отколкото се считаше досега.

Тази находка ще спомогне за по-доброто проследяване на заселването на американския континент. Това е най-старото място, познато в южната част на страната, където са живели хора.

Селище на канадски остров разкрива тайни за викингите

Археологическият обект се намира в 8-метрово водно корито на дъното на река Аусила, на около 45 минути път от столицата на Флорида Талахаси.

"Тези открития отварят нова страница относно миналото на този регион", уверява ръководителят на изследването Джеси Халиган от университета във Флорида.

Откриха останки от кораб от експедицията на Вашку да Гама

Повечето от подобните археологически обекти в Северна Америка датират отпреди 13 200 години и са съвременници на периода на Кловис. Тя бе считана за първата американска култура, откъдето произлизат корените на на местното население.

Археолозите са се гмуркали 890 пъти в мътните води на река Аусила и са се натъкнали на каменни сечива, които са служили за разфасоването на мастодонти, камили, бизони и коне. Тези праисторически хора са били придружавани от кучета, според разкритите кости.

Източник: БТА