Обама се сдоби с неуместен подарък
Обама се сдоби с неуместен подарък / снимкa: БГНЕС

Президентът на Бразилия Луис Инасиу Лула да Силва направи неуместен подарък на американския си колега Барак Обама по време на двустранната им среща, състояла се днес извън официалната програма на срещата на върха на Г-8 в Л'Акуила в Италия, предаде АП.

Лула да Силва подари на Обама жълта тениска на бразилския национален отбор по футбол, подписана от всички играчи на тима. Така той искаше да намекне на Обама за мача между отборите на САЩ и Бразилия, състоял се на 28 юни тази година в рамките на турнира по футбол за Купата на конфедерациите. В началото на злощастната за САЩ среща американците водеха с 2 на 0 срещу бразилците, но после загубиха мача с 3 на 2.

Обама много хареса подаръка и го определи като чудесен, но обеща на бразилския си колега, че при нова футболна среща между отборите на САЩ и Бразилия американците вече няма да оставят бразилците да ги победят.

На срещата Обама и Лула да Силва дискутираха и темата за климатичните промени и борбата с тях чрез намаляване на емисиите на парникови газове, както и иранската ядрена програма.

Обама изрази надежда пред бразилския си колега, че все още има време да бъдат преодолени различията между най-големите и нововъзникващите икономики по  съкращаването на емисиите на парникови газове, предаде Ройтерс. Според президента на САЩ напредък може да бъде постигнат до международната конференция в Копенхаген през декември, когато международната общност ще приеме договор, който да наследи Протокола от Киото, изтичащ през 2012 г., пише БТА.