Нова книга разказва за отношенията на Елизабет Втора с Лейди Ди
Нова книга разказва за отношенията на Елизабет Втора с Лейди Ди / снимка: WENN.com, Reuters

Нова биографична книга, озаглавена A Brief Life of The Queen, разказва за отношенията на покойната британска принцеса Лейди Даяна с кралица Елизабет Втора.

Книгата е написана от Робърт Лейси и в нея той разказва за детството на британската кралица, след което подвига завесата около отношенията й с Лейди Ди, която загина трагично при автомобилна катастрофа през 1999 година.

Принцесата била добре приета в кралското семейство, което я обичало много. Когато влиза в семейството, Лейди Даяна е само на 19 години, а принц Филип - съпругът на кралица Елизабет Втора, харесвал ангелското й лице.

Кралица Елизабет Втора се грижела много за Даяна, когато принц Чарлз прекарвал повече време с любовницата си по онова време Камила, пише БГНЕС Извънбрачната му връзка не останала незабелязана. Многократно по време на вечери в Бъкингамския дворец двамата влюбени си хвърляли красноречиви погледи. Медийният натиск бил толкова голям, че принц Чарлз трябвало да намери решение. Той трябвало или да поиска ръката на Лейди Даяна, или да я напусне, за да не наруши репутацията си. В крайна сметка той избрал да се ожени за нея и така двамата сключват брак през юли 1981 година.

По време на тържествата кралица Елизабет Втора греела от щастие. Тя напуснала приема едва в 1,30 часа сутринта. "Искаше ми се да остана и да танцувам цяла нощ", признала тя. Но няколко седмици по-късно Лейди Даяна отказала да присъства на обед на кралското семейство. Принцесата разкрила връзката на съпруга й с Камила и дори го чула да казва на любовницата си по телефона: "Която и да дойде, ще те обичам винаги".

През септември 1981 година с помощта на свекърва си Даяна се консултирала с психиатри, но без особен успех. Тогава именно кралица Елизабет Втора изгубила доверие в снаха си. "Тя не е като нас. Тя е много млада", казала кралицата. През 1992 година след многобройни спорове и скандали Чарлз и Даяна се разделят. В документален филм, който се появява на следващата година, принц Чарлз признава изневярата си. Двамата се развеждат официално на 28 август 1996 година.

През 1995 година Даяна разкрива своята истина. Тя дава интервю за младия журналист Мартин Башир. "Бяхме трима в този брак", споделя тя.

След смъртта на Даяна през 1997 година главната грижа на кралица Елизабет Втора била да се грижи максимално добре за своите двама малки внуци. А отношението й спрямо принцесата радикално се променило. "От моя страна, мисля, че трябва да си извлечем поуки от живота на Даяна...Тя вече не ни слушаше и беше готова да поема рискове", заявила по онова време Елизабет Втора.