Никотинът се разгражда по-лесно от женския организъм
Никотинът се разгражда по-лесно от женския организъм / netinfo

Никотинът се разгражда по-бързо в женския организъм, отколкото в мъжкия, съобщава списание Clinical Pharmacology and Therapeutics. До този извод са достигнали учени от Калифорнийския университет, които са сравнили метаболизма на никотина сред 88 мъже и 206 жени.

Около една четвърт от жените, участващи в изследването, са приемали орални контрацептиви, 153 не са пили никакви хормонални противозачатъчни медикаменти. Учените са установили, че никотинът се е разграждал най-бързо сред жените, които са приемали орални контрацептиви.

При мъжете действието на никотина е продължавало средно 132 минути, при жените, пиещи контрацептиви – 96 минути, а при останалите дами – 118 минути. Скоростта на разграждане на никотина най-вероятно зависи от нивото на женските полови хормони, смята ръководителят на изследването Нийл Беновиц.

Учените предполагат, че нивото на тези хормони може да повлияе на пристрастяването към пушене и на количеството изпушени цигари, а също така и за успеха на терапия срещу тютюнопушенето. Тези предположения се потвърждават и от данните от други проучвания, показващи, че лечението на зависимостта от тютюнопушенето е по-ефективно при мъжете, отколкото при жените, твърди Беновиц.