Направиха животоспасяваща операция на 21-годишен амурски леопард
Направиха животоспасяваща операция на 21-годишен амурски леопард / снимка: БГНЕС
Направиха животоспасяваща операция на 21-годишен амурски леопард
47656
Направиха животоспасяваща операция на 21-годишен амурски леопард
  • Направиха животоспасяваща операция на 21-годишен амурски леопард

21-годишен женски амурски леопард от софийския зоопарк беше спасен от екипа на Централна Ветеринарна Клиника. Преди около седмица лекарите от клиниката са оперирали леопардката Рунка от тумор на маточната шийка, като тя вече се възстановява и се е върнала в зоопарка. Това съобщи за Дарик Владислав Златинов, специалист по неврология и гръбначно-мозъчна хирургия в клиниката.

"Леопардка, която е доста красиво животно, имаше хронично заболяване, свързано с възрастта й, диагноза тумор между влагалището и матката, имаше проблеми с уринирането, кръв в урината. Благодарение на съвместната работа с гледачите, докторите в зоопарка, които бяха забелязали проблема, беше изписана сравнително по-проста терапия, защото това е диво животно, с което не може да се работи лесно. Трябва да се упои, за да се преглежда. Понякога е въпросът дали си струва да се лекува някое животно, когато е много старо или има туморно заболяване, но това по принцип е лечимо, така че както тя беше упоена и беше в диагностика, премина в операция. По принцип лечението на такова животно не е много лесно и изисква екипна работа и на гледачите, които след това се погрижиха за нея. Сега в момента е добре, за щастие, защото има много непредвидими неща при дивите животни. Стресът, упояването са проблем. За наша всеобща голяма радост се чувства добре. След операцията започна да се храни веднага, доста е жизнена. Ще чакам резултата от вида на тумора. Има сериозни възможности да й удължим живота", каза д-р Златинов.

От Центъра са оперирали и женската тигрица Глезла от столичния зоопарк, но тогава състоянието на тумора е било по-усложнено, а тигрицата по-възрастна и се е стигнало до фатален изход. В Центъра е оперирана и антилопа от зоологическата градина, макар те да не са официалните лекари към нея.