Луксозен италиански дизайн, кожени седалки и планински кристал – към новия кабинков лифт под връх Матерхорн прилягат само суперлативи. Всичко в него е необикновено, твърди Deutsche Welle.
 
В подножието на връх Матерхорн се полюшват гондолите на лифта, откъдето се открива прекрасната панорама на швейцарските Алпи. Някои от тях са украсени и отвътре, и отвън с планински кристал, а когато една гондола се издигне на височина от 170 метра над земята, стъкленият под на кабинката става прозрачен и открива гледка към глечерите. За целта е използвано специално стъкло, което реагира на електричество.
 
Топ 7 на най-луксозните острови за почивка (ВИДЕО)

"Това е просто прекрасно, изумена съм", казва жена, качила се на лифта. "Сякаш се носиш из облаците и докосваш небето", допълва неин спътник.
 
Matterhorn Glacier Ride e най-високо разположената и най-луксозна въжена линия в Европа. В строежа ѝ са инвестирани над 45 млн. евро. "Малко прилича на пътуване с влак, но усещането в тази кристална гондола е просто неповторимо ", казва Маркус Хазлер, управител на "Въжени линии Цермат".
 
Дизайнът на кабинките е дело на Паоло Пининфарина. Най-младият представител на известната дизайнерска династия е искал да постигне нещо неповторимо с този проект. "Човек реагира с изумление, когато види нещо, което не е очаквал. Например - такъв лукс на такава надморска височина. Но за мен е повече от ясно, че за добрия дизайн няма граници", казва той.
 
Пининфарина иска да влезе в историята на дизайна с тези гондоли. "Бъдещето ще покаже. През 40-те и 50-те години на 20 век ние проектирахме неща, които по-късно се търгуваха като обекти на изкуството, 50-60 години след това", казва той.
 
В музея на фирмата в Торино са изложени някои от най-легендарните спортни автомобили. Всички те са създадени по проект на Пининфарина. И в най-новия си проект Паоло Пининфарина се е ориентирал по дизайна на своите ферарита.
 
Пет от най-скъпите неща в света (ВИДЕО)

Гондолите на лифта се нуждаят от гараж - специален като самите тях - със скъпо дърво и стъклени конструкции. Архитектът Ханс Цурнивен обяснява, че целта била да се създаде привлекателна и предразполагаща среда в различните станции на лифта, за да не приличат те на индустриални халета.
 
Въжената линия е построена за две години и половина. Изграждането ѝ се превръща в истинско приключение предвид атмосферните условия на близо 4000 метра височина. Усилията обаче били възнаградени - през този зимен сезон въжената линия влиза в редовна експлоатация.
Deutsche Welle