Най-известната пощенска марка се продава на търг
Най-известната пощенска марка се продава на търг / снимка: Guliver/Getty Images

Най-известната пощенска марка в света, единственият оцелял екземпляр на едноцентова пурпурна марка „Британска Гвиана”, ще бъде продадена на търг в Ню Йорк за сума между 10 и 20 млн. долара.

Аукционна къща Сотбис оценява високо марката, издадена по време на британското управление през 1856 г., когато доставка на пощенски марки от Англия била забавена, и тя ще бъде продадена на 17 юни.

„Британска Гвиана” постави нов рекорд за цена на единична пощенска марка предишните три пъти, когато беше предлагана на търг от 1922 г. насам, и има невероятна история.

Последния път марката е закупена от осъдения убиец и американски мултимилионер Джон Дю Пон и не е виждана публично, откакто през 1986г. беше показана на изложба на марки в Чикаго.

Дейвид Редън, директор на специалните проекти и на отдел „Книги” на Сотбис, каза, че марката „е един магически предмет” и дефиниция на „недостижима рядкост и необикновена стойност”, пише БГНЕС.

В средата на 19 в. пощенските услуги в Гвиана зависят от доставките на пощенски марки от Великобритания. Когато през 1856 г. една от пратките се забавя, директорът на пощенската служба поръчал извънредна доставка на марки, създадени от местни печатари на в. „Роял Газет”.

Печатарите са пуснали марки от един и четири цента и сини четирицентови марки. „Британска Гвиана” е единственият оцелял пример за марка от един цент.