Кралица Елизабет Втора
Кралица Елизабет Втора / Gulliver/Getty Images
Кралица Елизабет Втора се оплака от тежестта на короната във филм на Би Би Си, предаде Ройтерс. В него тя за първи път говори за коронацията си преди 65 години.

Елизабет II се оплака от ужасното пътуване с каляска при коронацията си

Принц Чарлз е разказвал как майка му се е упражнявала да носи 2,2-килограмовата корона на Св. Едуард, докато са го къпели като дете. Кралицата носи две корони - тази и Имперската корона, която слага на официални събития.
Такива са например откриването на годишната сесия на парламента, когато тя произнася речи, очертаващи законодателните планове на правителството.

Кралица Елизабет Втора
Кралица Елизабет Втора Gulliver/Getty Images

"Не можеш да погледнеш надолу и да прочетеш речта, трябва да държиш речта високо. Защото ако се наведеш, вратът ти ще се счупи и короната ще падне“, каза с усмивка Елизабет Втора. „Така че има някои недостатъци на короните, но иначе са доста важни".

Любовната история на кралица Елизабет Втора и принц Филип (СНИМКИ/ВИДЕО)

Документалният филм показва как тя се взира с любопитство и след това се усмихва, докато потупва перлите, висящи от короната, тежаща един килограм. Две от тях са купени от нейната съименичка кралица Елизабет Първа от династията на Тюдорите.

Кралица Елизабет Втора
Кралица Елизабет Втора Gulliver/Getty Images

"Те трябвало да послужат за обеци на кралица Елизабет. Не изглеждат много щастливи сега. Повечето перли искат да бъдат живи същества. Тези просто висят тук години наред, което е доста тъжно", каза британската кралица.
Елизабет Втора разговаря час и половина с експерта по коронации Аластър Брус. "Не задаваш на кралицата пряк въпрос, а правиш коментар, на който тя отговаря", обясни той.

Вижте кралица Елизабет Втора от бебе през 1926-а до днес (ВИДЕО)

Специалистът добави, че е останал с впечатлението, че Елизабет Втора не е привърженичка на тежката корона и е "много практична" в отношението си към този тип кралски украшения.

Кралица Елизабет Втора
Кралица Елизабет Втора Gulliver/Getty Images

Връщайки се към спомените от коронацията си, британската кралица каза, че е имала затруднения и с роклята. Тя била украсена с копринена бродерия, перли, златни и сребърни нишки.

Кралица Елизабет шофира без книжка, пътува без паспорт, има два рождени дни и…

"Спомням си момент, в който заседнах във власинките на килима и не можех да помръдна", добави тя.
Документалният филм, озаглавен "Коронацията", фокусира вниманието върху 2 юни 1953 г., когато кралицата е коронасяна след смъртта на баща си, крал Джордж Шести, предишната година.

В продукцията са използвани архивни кадри, които показват децата на кралицата, принц Чарлз и принцеса Ана, тогава съответно на 4 и 2 години. 

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook
БТА