Кой обича шоколада?
Кой обича шоколада? / снимки: sxc.hu

На 7 юли през 1550 г. от Южна Америка в Испания е доставена първата партида какаови зърна. Заради това години по-късно датата е избрана от Европейския съюз за Европейски ден на шоколада, макар и празникът да остава неофициален.

Ацтеките са първите хора в света, които са произвеждали хранителен продукт от какаото. Те го наричали „храна на боговете”. Думата „какао” идва от техния език, а испанците приемат думата и я пренасят в Европа. Легендата гласи, че ацтеките отглеждат какаовото дърво и го имат за свещено. Те смятали, че дървото им е дар от бог Куатцекоатл.

Какаовите зърна били ползвани за приготвянето на местно люто питие с много подправки, което няма нищо общо с вкусът на днешното какао. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер.

В историята е записан спомен, че когато испанските „конквистадори” превзели Мексико през 1519 г. и в съкровищните камери на Монтесума II - последният ацтекски владетел, намерили над 25 000 стотници какао и част от тях пренесли в Европа.

Продуктът, макар и в началото напълно непознат, се търгувал скъпо и се заплащал в злато. Има исторически свидетелства, че цената на един роб понякога достигала и до 100 какаови зърна.

Кой обича шоколада
netinfo

Първото шоколадово блокче е направено от едва през 1842 г. от Джон Кадбъри. На него му хрумнало да направи твърд шоколад. Едва по-късно в Швейцария Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава познатия днес... млечен шоколад, отбелязва БГНЕС.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло. Именно заради това шоколадът буквално се топи в устата.