океан
океан / Thinkstock/Getty Images
Една типична ситуация на плажа с неочакван край
Често срещана ситуация на плажа. Турист хапва сладолед, удобно разположил се под чадър на пясъка. Кошчето за боклук обаче се оказва твърде далеч... „Е, голяма работа“, казва си човекът и пуска опаковката на плажа.

И „работата“ се оказва наистина голяма:
Видеото е на Plastic Change и цели да покаже огромните вреди, които хората нанасят на природата.

Земята попадна в категорията "токсична планета"

Всяка година до океаните достигат милиони тонове пластмаса от крайбрежните държави в света. Боклукът се състои от всичко, което можете да си представите - пазарски торби, бутилки, играчки, опаковки на храна, риболовни принадлежности, цигарени филтри, слънчеви очила, кофи, тоалетни седалки.

Най-големите „виновници“ за пластмасовото замърсяване са чаши и бутилки, както и торбички, вилици, чинийки, опаковки и други еднократни изделия.

Кой е най-големият замърсител на океаните?

Прекомерната употреба на еднократни пластмасови изделия в последните десетилетия е довела до повсеместно замърсяване на водоемите, моретата и океаните по цял свят с пластмаса - т.нар. „пластмасов смог“.

Тези частици във водните басейни навлизат в хранителната верига на морските животни и заплашват не само тях, но и здравето на хората, които след това ги консумират.