Инвалидна количка сама изкачва стълби
Инвалидна количка сама изкачва стълби / Thinkstock/Getty Images

Учени от Политехническия институт в Цюрих разработиха инвалидна количка, която може да изкачва стъпала без чужда помощ, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Става въпрос за електрическа инвалидна количка, снабдена с две колела и каучукова верига. Върху равен терен инвалидната количка, кръстена Scalevo, се движи като сегуей - фамозната роботизирана тротинетка, която е оборудвана с две поставени успоредно колела, а запазването на равновесието се осигурява от жироскоп. Когато трябва да изкачи стълби, инвалидната количка автоматично разгъва поставената под седалката й верига и атакува на заден ход стъпалата.

Система от бутала накланя седалката в зависимост от наклона на стъпалата, за да може ползващият инвалидната количка да остане в седнало положение. След като инвалидната количка ги изкачи, веригата се сгъва и колелата отново поемат контрола над равновесието. Засега изкачването все пак е бавно.

Предвижда се следващи прототипи на Scalevo да изкачват едно стъпало за една секунда. Не става ясно обаче дали инвалидната количка може сама да слиза по стъпала. Освен това швейцарските учени не са оповестили дали един ден Scalevo ще се появи на пазара.

Източник: БТА