Инвалидна количка чете мисли
Инвалидна количка чете мисли / снимка: sxc.hu

Италиански учени разработиха електронна инвалидна количка, която се управлява само със силата на мисълта, съобщи ИТАР-ТАСС. Прототипът използва устройство, което разчита мозъчната дейност на човека. Уредът е разработка на Лабораторията за изкуствен интелект и роботехника на Техническия университет в Милано.

За управление на количката е достатъчно само използващият я да поиска да отиде някъде или да си представи къде. Електродите, разположени на специална шапка, свързана с количката, разчитат електромагнитната дейност на мозъчните неврони, а устройството и процесорът превръщат тези импулси в команди за количката, обясни отговорника на проекта за „мозъчен компютърен интерфейс“ Матео Матеучи.

Количката разполага със светлинен екран, на който се появяват думите, обозначаващи целта, като например „кухня“, „баня“, „гостна“. Количката притежава два лазерни датчика, които разпознават намиращите се на пътя предмети, включително коли и пешеходци при движение по улицата, за да се избегнат сблъсъците. При придвижване в помещение, правилният маршрут се определя от камера, насочена към тавана, поше още БГНЕС.