/ ThinkStock/Getty Images
Водолази видяха край Калифорния екзотична раирана риба, която явно е достигнала там с отломки след опустошителното земетресение от 2011 г., съобщи в. "Индипендънт".
 
Черно-бялата риба Oplegnathus fasciatus за първи път се появи в залива Монтерей край Сан Франциско през 2014 г. Видът не е типичен за американското крайбрежие. Той живее във водите край Япония, Корея и Китай на повече от 8500 км.
 
Единственият начин, по който рибите биха могли да изминат такова огромно разстояние, е по отломки с вълната цунами от 2011 г. Характерно за този вид е, че живее сред водорасли и отпадъци. Затова отломките са били привлекателна среда и с тях рибите са дрифтирали през Тихия океан.
 
Джонатан Гелер от морската лаборатория в Мос Лендинг, Калифорния, изследва как вълната цунами от 2011 г. в Япония е повлияла на морския живот. Той има доказателства, че 289 вида, характерни за японското крайбрежие, са достигнали до Хавай и Северна Америка за шест години.
 
В калифорнийски води са видени няколко представители на Oplegnathus fasciatus, но те надали се възпроизвеждат, защото условията там са по-студени, отколкото са свикнали.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА